Hoe Stel Je Een SMART Gezondheidsdoel Dat Je Ook Haalt?
Heb jij voor het nieuwe jaar ook een gezondheidsdoel gesteld? Misschien wil je eindelijk beginnen met afslanken, wil je gezonder gaan eten of meer gaan bewegen. Dat is natuurlijk fantastisch, maar vaak komt er van dergelijke voornemens weinig terecht. Door de juiste doelen te stellen zorg je dat het nú wel lukt!
In deze video legt Bart uit:
Wil jij ook graag gratis persoonlijke coaching van een van de coaches van Shakeplus om je te helpen jouw SMART doel te bereiken? Neem dan snel een kijkje op de Shakeplus site.
Waarom stellen we gezondheidsdoelen?
Door gezondheidsdoelen te stellen maken we het duidelijk voor onszelf dat er iets is om voor te werken. Het grote geheim is om je doelen zo te stellen dat je niet tegen mislukking aanloopt. Dat is erg teleurstellend en geeft je zelfvertrouwen een flinke deuk. Iedereen die wel eens een goed voornemen de mist in heeft zien gaan weet precies wat we bedoelen. Om te zorgen dat het wel lukt zet je een SMART gezondheidsdoel.
Wat is een SMART gezondheidsdoel?
Een SMART gezondheidsdoel is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. De reden dat dit soort doelen werken is omdat mensen graag ergens naartoe werken. Als je een doel stelt, moet je constant actie ondernemen om dat doel te bereiken. Wij gaan je leren hoe je zo'n doel stelt én hoe je het bereikt.
SMART gezondheidsdoelen stellen
Je kunt als doel hebben om 15 kilo kwijt te raken vóór de lente, maar als je daar bijvoorbeeld in januari mee begint wordt dat erg lastig en leg je jezelf veel druk op. Daarom is het handiger om een SMART doel te stellen.
SMART:
- Specifiek: Wat wil je precies gaan bereiken? Bijvoorbeeld: 10 kilo afvallen, iedere dag 2 stuks fruit eten, 5 cm minder buikomvang, enz.
- Meetbaar: Er dient een waarde aan te hangen. Bijvoorbeeld: kilo's, centimeters, kledingmaten, percentage, enz.
- Acceptabel: Het doel moet bereikbaar zijn, leg jezelf geen onmogelijke doelen op.
- Realistisch: Stel doelen die jij wilt bereiken, niet voor iemand anders.
- Tijdgebonden: Zorg dat er een uiterste datum aan je doel hangt, een deadline. Zo kun je bijvoorbeeld ook halverwege controleren of je op de juiste weg bent.
Het is belangrijk om een SMART doel te stellen omdat ze duidelijk zijn, het is wat jij wilt bereiken, ze zijn haalbaar en meetbaar en er hangt een specifieke datum aan.
Voorbeelden van SMART gezondheidsdoelen
- Mijn doel is om op 1 maart 10 kilo te zijn afgevallen door 5 keer per week minimaal 30 minuten te trainen en iedere dag 2 liter water te drinken. Daarnaast zal ik geen fastfoods meer eten.
- Het is mijn doel om op de bruiloft van mijn dochter op 23 april weer in mijn favoriete jurk maat 34 te passen. Ik ga dat voor elkaar krijgen door 3 keer per week naar de spinningles in de sportschool te gaan, gezonde voeding te nemen en wekelijks te wegen ter controle of ik goed op weg ben.
Maak van je doel een plan van actie
Nu je een doel hebt, moet je zorgen dat je het bereikt. Schrijf iedere stap die nodig is om je doel te bereiken op. Door deze stappen op te schrijven kun je precies zien wat je moet doen om te zorgen dat je je doel bereikt. Het is nu dus een kwestie van je stappenplan volgen.
Schrijf je doel op een stuk papier en hangt het op een plek op waar je het dagelijks te zien krijgt. Zo vergeet je nooit waar je naartoe aan het werken bent!
Pas op voor obstakels en bereik je doel!
Er zijn heel wat dingen in het leven die er voor kunnen zorgen dat je niet aan je workout toekomt.
Je kunt bijvoorbeeld erg moe zijn, je kinderen kunnen ziek zijn of er kan iets anders zijn waardoor je denkt: morgen dan maar. Probeer tóch door te zetten of om je workouts in de ochtend te doen als je nog energie hebt. Achteraf zul je blij zijn dat je het toch gedaan hebt.
Soms zul je ook minder gemotiveerd zijn dan toen je begon. Bekijk daarom dagelijks je papiertje met je doel. Zo blijf je gefocust en gemotiveerd.
Het kan ook zijn dat er mensen in je omgeving zijn die zeggen dat het onzin is waar je mee bezig bent. Dit soort mensen wil eigenlijk niet dat jij je doel behaalt, omdat ze eigenlijk zelf ook wat aan hun gezondheid zouden moeten doen. Laat je hier niet door afleiden en hou je aan je eigen plan!
Beginnen maar!
Nu weet je voldoende om aan de slag te gaan! Neem even de tijd om jouw doel goed op papier te zetten en zorg dat het aan alle voorwaarden van een SMART plan voldoet. Succes!